Muuta

Vesille treenaamaan after-surf iltaa odotellessa

Muuan ystäväni on fyysisiltä ominaisuuksilta täydellinen purjelautailija. Penkkipunnerrus yli 150kg, pituus yli 190cm ja rasva% sama kuin A-oluessa. Lenkillä hän käy harvoin, koska lihasmassaa 111kg, on raskasta liikuttaa sulavasti yli 430metriä. Häntä näkee harvoin vesillä. Mutta huhu kertoo, että hän on hirveen nopea yli 13m/s kelissä mikä on hänen alin tuulirajansa. Kamat ei tahdo kestää tuulen noustessa, mutta ote puomista on pitänyt kuulemma aina.
Toinen tuttuni on myös rakenteeltaan hyvä surffaukseen. Penkkitulos 50kg on kohtuu hyvä, kun lenkillä tossut kiitävät alle 3,30min/km ensimmäisen 20km. Pituutta vartaloon on venynyt 181cm ja lähes rasvatonta painoa 52kg. Hän on aina vesillä kun tuuli on yli 3m/s, yleensä kutosen purjeella. Plaaniin lauta lähtee helposti ja kurvailu muiden seistessä seiskapuolikkailla on hänelle mukavaa ajankulua. Sairaan nopea hän on rajatuulillaan 3-5m/s. Rajakelejä on Suomessa niin usein, että yli kuuden metrin tuuliin on turha satsata euron euroa. Kölilliset laudat ovat hänen sydäntä lähellä.

Vielä yksi hemmo on huhujen mukaan myös karmeen nopee. Normaalipainoinen ja -pituinen rastatukka on nelikymppinen aaltoihin Yyterissä seonnut apuhoitaja Ala-Lemusta. Hänen yksiönsä seinät on tapetoitu erilaisilla aallokkotapeteilla. Sängynpäädyn yläpuolella on seinään ruuvattu jalkalenkit ikävän yllättäessä ja katossa roikkuu peltipurkki täynnä ruohoa (ei nurmikosta). Suuria purjeita hänellä ei ole, mutta pieniä löytyy. Tilavuutta laudoissa on niukasti. Vesille hän ehtii hyvin hintsusti, koska yleensä ei tuule riittävästi hänen suosikkipurjeelle 3,3 praidille. Toisaalta jos tulee kovemmin, tuulen suunta on väärä, tulee kylmä ja ikävä Aruban rantoja, joten paras pysytellä sisällä kuvia katsellen, pössytellen ja muistellen wave temppuja mitkä on seisty läpi.
Rantabaarissa odotellaan jännittyneinä after-surf iltaa kun nämä tuulennopeat kuskit vertaavat taitojaan. Mikä kattava tietopaketti siitä syntyykään.

Hellou TWC:n väki

Kattavaa after-surf iltaa odotellessa, yhteyttä otti seuramme entinen kisaaja Jack Säynäwä FIN-181 joka asustelee nykyään Mexikossa, Acapulcon rannalla. Vesillä hän käy lähes päivittäin ja käytössä aina nopein + sopivin kalusto vallitseviin keleihin ja omaan kondikseen. Lokakuun Patricia myrsky velloi sen verran likellä, että hän päätti lähteä testaamaan uusia kamojaan Puerto Valartan lahteen. Tuuliennusteiden looginen valinta oli 2,2 neliön, tuulta läpäisevä purje + keskeltä löysä masto sekä taipumaton valurauta-puomi. Marimekko-kuvioisen puomin kiinnitys maston keskikohdan alle. Purje kiristettiin alhaalta ja takaa Jordanin kevlar-hammaslangalla. Tanssitaidoton Jack + purje ei twistanut lainkaan. Lautana moderni punertava SDB-runko missä molemmissa päissä eväboxi. Tasa-arvoinen ja turvallinen valinta. Tilavutta 43ltr ja pituutta 181cm. Laudan rungossa säilytystila geenivalaan lihalle molempien eväboxien yhteydessä, n. 500g kummassakin. Tuulialueelle Jack pääsi lähirannan tuttunsa, delfiini Börjen selässä, joka lupasi myös tarkkailla plaania elämänkumppaninsa Folken kanssa mikä olikin helppoa geenivalaan lihan tuoksua seuraamalla. Tuuli pysytteli ennustetusti 70-80m/sek ja liuku oli ”hanskassa”. Puuskissa +90m/sek purje lähes puolittui kun keskeltä löysä masto taipui keskeltä taaksepäin ja leen puolelle ja matka jatkui. Iltaa kohden tuuli heikkeni, ja paluu rantaan oli vaihtoehdoista paras. Parisuhteessa elävät Börje ja Folke saivat geenilihan tuoksujen lähteet kiitokseksi palveluistaan. Jack S. odottelee lisätarinoiden kera malttamattomasti after-surf iltaa ja muiden kuskien tapaamista.